BALL DE GITANES

Dissabte 15 de setembre del 2018, a les 21.30h, a la plaça de l’Església.

Si les fotografies antigues no enganyen, es ballaven Gitanes a la Plaça de l’Església pels carnestoltes de principis del segle XX, com es veu en una fotografia de 1905. Hi va haver una recuperació, l’any 1933, amb el mestre Josep Badia… Potser seria el moment que aquesta generació nostra no només recuperés balls de Gitanes del Vallès, sinó que s’atrevís a crear les pròpies GITANES D’ARENYS DE MUNT, amb músiques i coreografies pròpies per demostrar la capacitat artística d’una generació de dansaires capaç de mantenir un esbart dansaire durant més de 40 anys seguits.

Però la proposta va més enllà, es tracta, no només de fer de les Gitanes un espectacle, sinó animar a tothom a ballar-les, a sentir-les seves, com hem fet amb la Dansa. Hi ha molta gent a qui li agrada ballar, i les músiques de les Gitanes són especialment engrescadores, fan moure els peus, i el cos, només sentir-les. Aprofitem aquests moments de gresca, d’alegria, de festa en comunitat per ballar, no només en homenatge als nostres besavis, que potser també, sinó per expressar l’alegria de viure a desgrat dels moments difícils que la vida s’encarrega, inexorablement, de portar-nos. Esperem que aquests balls arrelin actualment a casa nostra, com ho van fer en altres èpoques. La creativitat consisteix molt sovint a mirar amb ulls nous les coses velles.

L’espectacle, d’una hora de durada, és de la companyia Tanaka Teatre, que es caracteritza per oferir espectacles inspirats en contes tradicionals d’arreu del món. Cada conte està representat per titelles i s’acompanya de música, balls i colors que transporten el públic als diferents països de les narracions.